Gonoré

Hvad er gonoré?

Gonokokker (neisseria gonorrhoeae) er bakterien bag denne kønssygdom, som overføres ved seksuel kontakt. Omkring 500 danskere får hvert år stillet en gonoré-diagnose, med gennemsnitsalder hos kvinder på 23 år, mens den for mænd ligger på 29 år. Gonoré (til tider stavet gonorre eller gonore) er let at behandle med antibiotika og er for en kønssygdom at være derfor langt mindre farlig end mange andre, så længe den bliver behandlet i tide.
Gonoré kaldes til tider også for gonorre eller gonore (eller grundet sine symptomer hos nogle mænd: “en dryppert”).

Let behandling for gonoré

Du kan få leveret behandling for gonoré direkte til din dør i diskret indpakning allerede næste hverdag. Nedenstående apotek giver hurtig online konsultation med en praktiserende læge og sender derefter medicinen direkte hjem til dig med dag-til-dag-levering. Konsultation og fragt er gratis.

Hvad er symptomerne på gonoré?

Gonoré giver symptomer hos omkring 66% af mænd og 50% af kvinder. Der er altså stor risiko for at du ikke har symptomer og vi opfordrer som altid til at blive testet for kønssygdomme jævnligt. De mest almindelige symptomer på gonoré er (mænd og kvinder):

 • Svie ved vandladning.
 • Udflåd fra urinrøret (kan være let gult, m/u lugt)

Mænd oplever typisk kraftigere symptomer, f.eks.:

 • Svie ved vandladning kan føles som at “tisse glasskår”.
 • Analsex kan føre til gonoré i endetarmen. Kan være helt smertefri, men kan føre til blodigt pus.

Hvordan behandles gonoré?

Gonoré behandles med to forskellige typer antibiotika, da visse arter af gonoré er resistent over for den ene eller den anden behandling. Ved at bruge to forskellige aktive ingredienser sikrer man at uanset hvilken type gonoré der er tale om, så virker behandlingen. Alle pillerne tages på samme tidspunkt og sygdommen vil herefter forsvinde.
Husk altid at enten undgå seksuel kontakt eller dyrke sikker sex med brug af kondom mens du er under behandling og indtil du har fået foretaget en ny test som viser at du ikke længere har en kønssygdom.

Hvordan undgår jeg gonoré?

Gonoré kan spredes ved alle typer samleje og brug af kondom er derfor det første skridt på vejen til et sikkert sexliv. Samleje frarådes indtil du er blevet testet negativ efter behandling.

Ubehandlet gonoré

Behandles gonoré ikke i tide, kan det sprede sig og inficere de reproduktive organer hos både mænd og kvinder:

 • Hos mænd kan der opstå infektion af bitestiklerne, som ubehandlet fører til infertilitet.
 • Kvinder kan opleve at infektionen spreder sig til æggeledere og giver underlivsbetændelse – ardannelse kan senere gøre det umuligt for et befrugtet æg at bevæge sig videre til livmoderen og dermed gøre hende steril.
 • I sjældne tilfælde spredes infektionen til resten af kroppen gennem blodbanen. Her vil symptomerne være ledbetændelse (giver smerter), feber, udslet og kulderystelser. I de mest alvorlige tilfælde kan opstå hjernehindebetændelse eller betændelse i hjertet.

Hvordan stilles en gonoré-diagnose?

Hos lægen vil en klamydia-diagnose i dag oftest stilles ved brug af en urinprøve, men det sker til tider at der anvendes “den frygtede” podning.

 • Podning fra urinrør
 • Podning af endetarm
 • Podning af hals og svælg
 • Podning fra livmoderhalsen

Ved urinprøve anvendes en test-strip til at indikere om der er tegn på infektion. Ved podning undersøges bakterierne under et mikroskop.

Køb test for Gonoré online