HIV

Hvad er HIV?

HIV står for Humane Immundefekt Virus, er kort fortalt en virus, der nedbryder immunforsvarets evne til at hjælpe os, når vi rammes af sygdom. Det kan være alt lige fra en helt simpel forkølelse til en svær lungebetændelse.

Smittes man med HIV, er det yderst vigtigt, at man straks begynder i virusundertrykkende behandling så sygdomme ikke videreudvikler sig til Aids.

Aids kan, ubehandlet, have en dødelig udgang, men i dag er det heldigvis rigtig sjældent at danskere dør af sygdommen. De fleste lever et langt og sundt liv grundet de gode behandlingmuligheder der findes.

Forebyggende behandling HIV

Er du nervøs for at blive smittet med HIV eller lever du med en partner der er HIV positiv? Så er der fantastiske forebyggelse metoder i form af PrEP.

PrEP står for Pre Exposure Prophylaxis, hvilket på godt dansk betyder, sygdomsforebyggende medicin inden eksponering/smitte. Lægemidlet kan nedsætte risikoen for HIV smitte med op til 99%.

Symptomer på HIV

Omkring 50% af personer der smittes med HIV, oplever symptomer der minder om influenza eller en slem halsbetændelse. Det kan være i form af:

  • Hævede mandler
  • Feber
  • Ondt i halsen
  • generel utilpashed
  • Træthed

Symptomerne viser sig typisk op til 4 uger efter man er blevet smittet, og varer ca. 7 dage, før de forsvinder igen.

Hvordan lever man med HIV?

HIV er desværre en kronisk virus, som aldrig forlader kroppen. Men den gode nyhed er, at der findes ekstrem god behandling for tilstanden. Det betyder at hvis du smittes med HIV, så kan du stadig leve et sundt og langt liv, samt stifte familie og få børn (hvis du ønsker det).

Hvordan undgår jeg HIV?

Den bedste måde at undgår HIV smitte på, er ved at undgå at dyrke ubeskyttet sex (alle former) samt at bruge forebyggende medicin i form af PrEP.

PrEP kan indtages på flere måder, men virker mest effektivt hvis det tages dagligt.

Læs om de forskellige måder du kan tage PrEP på.